Nykyään ihmiset ihmettelevät, kuinka erilainen maailma oli ennen. Kun isoisä oli lapsi, ovia ei lukittu. Maalla laitettiin luuta oven eteen merkiksi, ettei väki ole kotona. Nykyään ei juuri mitään voi jättää lukitsematta edes kotipihaan tai se varastetaan. Polkupyörä täytyy lukita ja sen jälkeen vielä kiinnittää telineeseen. Kotipihasta voidaan varastaa vaikka vaatteet pyykkinarulta.
Suomalainen yhteiskunta on muuttunut, puhutaan rakennemuutoksesta. Ennen koulutus takasi varman työpaikan. Kun ihminen aloitti työpaikassa, hän saattoi olla samassa työssä ja yhtiössä eläkeikään asti. Nykyään tällaisia työpaikkoja ei ole. Edes hyvä koulutus ei automaattisesti takaa töitä. Nuoret joutuvat todennäköisesti opiskelemaan monta ammattia. Ennen opintolaina oli turvallista ottaa, kun oli varmuus, että koulun jälkeen lainan pystyi maksamaan. Nykyään ei näin ole. Toisaalta myös asuntolaina on suurella osalla suomalaisia. Asunto itse on lainan takuu, ja omistusasuminen on suomalaisessa kulttuurissa tärkeää.
Vanhemmat pelkäävät lastensa puolesta aina. Suomessa pieniä lapsia nukutetaan ulkona, koska sitä pidetään terveellisenä. Lapsi saa raitista ilmaa, ja hän nukkuu paremmin viileässä. Lastenvaunut voi jättää kaupan ulkopuolelle siksi aikaa, että vanhempi käy kaupassa ostoksilla. Jo hyvin pienet lapset kulkevat yksin koulumatkansa, ellei matka ole liian pitkä käveltäväksi.
Koulussa turvallisuuden tunnetta voi uhata koulukiusaaminen. Se on aihe, josta Suomessa puhutaan paljon. Lapset voivat kiusata uhria fyysisesti (tönivät ja lyövät) tai psyykkisesti (haukkuvat, valehtelevat). Myös yksin jättäminen on kiusaamista. Monet muistavat vielä aikuisena, millaista oli pelätä koulussa toisia lapsia.
Monet suomalaiset pitävät metsää turvallisena ja lohduttavana. Siellä on hiljaista ja rauhallista, ympäriltä kuuluu vain linnunlaulua ja tuulenhuminaa. Kaupunkilainen voi tosin pelätä metsässä karhuja tai susia. Onneksi isot petoeläimet pelkäävät enemmän ihmistä kuin ihminen eläintä.
Ihmiset pelkäävät väkivaltaa. Pimeällä pelottaa kulkea yksin, ehkä puun takana on mies ase kädessään. Tilastot osoittavat, että väkivaltarikoksia on vähemmän kuin ennen. Rikokset näkyvät nykyään enemmän, iltapäivälehdissä ja internetin keskustelupalstoilla.
Terveyden menetystä ja taloudellisia vaikeuksia pelätään seuraavaksi eniten. Turvallisuuden tunne syntyy yleensä siitä, että ihminen tuntee itse hallitsevansa elämäänsä. Jos oman elämän hallinnan menettää, rahavaikeuksien tai vaikka sairastumisen vuoksi, se voi saada tuntemaan turvattomuutta.
Poliisiin suomalainen luottaa, vaikka vitseissä poliisia pilkataankin. Liikenteessä luotetaan siihen, että kaikki noudattavat liikennesääntöjä. Itse voi vähän oikaista joissain kohdissa, mutta toisten rikkeisiin puututaan. Poliiseja syytetään siitä, että nämä ovat milloin missäkin väärässä paikassa. Jos oma auto on varastettu tai rikottu, poliisit ovat varmasti vahtimassa ylinopeuksia. Jos joku ajaa ylinopeutta tai päin punaisia, poliisit ovat varmaan kahvilla.