Hyvä ilma |
---|
lämmin |
kuuma |
kiva |
kaunis |
hieno |
kirkas |
Huono ilma |
---|
viileä |
kylmä |
tylsä |
ikävä |
pilvinen |
kirkas |
Urheilu on suosittu harrastus Suomessa ja muissa maissa. Moni ihminen harrastaa urheilua ja eri urheilulajeja. Urheilu on tärkeää, koska se antaa voimaa, energiaa ja terveyttä. Urheilija on terveempi kuin laiska sohvaperuna.
Urheilua voi harrastaa joukkueessa tai yksin. Pelissä on kaksi tai useampi pelaaja. Monessa pelissä on kaksi joukkuetta. Kuinka monta pelaajaa on jalkapallojoukkueessa? Mitä urheilua voi harrastaa yksin?
Urheilija harjoittelee eli treenaa monta kertaa viikossa. Harjoitukset (eli harkat) tarkoittaa, että urheilija harjoittelee. Peli (eli matsi) on sitten se, kun kaksi pelaajaa tai joukkuetta kilpailee. Parempi voittaa ja huonompi häviää.
Urheilija tarvitsee urheiluvälineitä. Niitä ovat esim. maila, pallo, verkko, kypärä, suojukset jne.
Tutkimuksen mukaan suomalaisten mielestä kiinnostavimmat urheilulajit ovat jääkiekko, yleisurheilu, hiihto, mäkihyppy ja formula 1.
Tammikuu on kylmä kuukausi. Pakkasta voi olla -30 astetta. Tammikuussa päivä on hyvin lyhyt.
Helmikuu on myös kylmä. Aurinko alkaa paistaa.
Maaliskuussa on valoisaa. Tänään voi olla tosi kylmä ja huomenna lämmin.
Huhtikuussa lumi sulaa. On kevät.
Toukokuussa päivä on lämmin, mutta yö on viileä. Ruoho kasvaa.
Kesäkuussa on kesä. Koulu loppuu ja loma alkaa. Päivällä ja yöllä on valoisaa.
Heinäkuu on ihana kuukausi. Me olemme lomalla. Lepäämme ja uimme, matkustamme ja kalastamme.
Elokuussa loma loppuu. Joskus on kuuma, joskus kylmä.
Syyskuussa on syksy. Koulussa ja töissä on kiire. Illalla on pimeää. Sataa.
Lokakuussa on kylmä ilma. Sataa vettä ja räntää. Pian on talvi.
Marraskuussa on pakkasta. Sataa lunta. Päivä on lyhyt.
Joulukuussa on kylmä. Sataa lunta ja on pakkanen. Vuosi loppuu.
Suomi on nykyään itsenäinen valtio, mutta se on melko nuori.
Ensin Suomi oli osa Ruotsia. Vuonna 1809 Venäjä sai Suomen. Suomesta tuli itsenäinen 6.12.1917.
Itsenäisyyspäivä on juhlapäivä. Koulut ja monet tyäpaikat ovat kiinni.
Aamulla nostetaan lippu salkoon. Kirkossa on jumalanpalvelus.
Aamupäivällä on puolustusvoimien eli armeijan paraati.
Päivällä monet ihmiset sytyttävät kynttilän sodassa kaatuneen haudalle.
Illalla presidentin linnassa on suuri juhla, sinne tulee ministereitä ja diplomaatteja ja ihan tavallisia ihmisiä. Kotona juhlat voi katsoa televisiosta.
Illalla kello kuusi on tapana sytyttää kaksi kynttilää ikkunalle. Kynttilät sammutetaan kello kahdeksan.
Joulu:
Hyvää joulua ja onnellista uutta vuotta
Kaisa herää joka aamu kello kuusi. Hän nousee heti ylös ja pukee itsensä. Sitten hän pesee hampaat ja menee alas keittiöön. Hän keittää kahvia ja kuuntelee uutiset radiosta. Sitten hän katsoo vähän sanomalehteä. Sen jälkeen hän herättää lapset. Lapset syövät vähän aamupalaa ja lähtevät kouluun. Pikkuveli yrittää seurata isosiskoa, mutta isosisko pyöräilee aina niin kovaa. Kaisan mies nukkuu vielä. Hän oli yöllä työssä. Kaisa liikkuu ihan hiljaa keittiössä. Hän ei kolistele paljon. Sitten hän lähtee työhön.
Bussi on aika täynnä. Kaisa yrittää yleensä lukea bussissa, mutta joskus bussissa ei ole istumapaikkaa. Tänään hän voi kuitenkin istua. Bussissa on vielä kaksi istumapaikkaa jäljellä. Hän ei voi kuitenkaan lukea matkan aikana, koska joku humalainen mies häiritsee häntä koko matkan. Matka kestää noin 20 minuuttia. Lopulta bussi pysähtyy. Se on perillä. Kaisa on vihainen. Hän kävelee nopeasti työhön. Työpaikka on aika lähellä.
Hän tulee työhön. Työkaveri tulee vastaan ja hymyilee ystävällisesti. Kaisa ei ole enää vihainen. On kiva tulla taas työhön. Kello kymmenen työtoveri ja Kaisa käyvät kahvilla. Työkaveri kertoo, että hän yrittää päästä yliopistoon ensi kesänä. Hän haluaa opiskella oikeustiedettä. Yliopistoon on vain niin vaikea päästä. Täytyy lukea paljon. Mutta ehkä se kannattaa. Kaisa toivoo, että ystävä jaksaa opiskella ja käydä työssä.
Kun Kaisa tulee kotiin, hän käy ensin kaupassa. Hän ostaa maitoa, piimää, juustoa ja leipää. Kun hän on kassalla, hän muistaa, että vessapaperi on loppu. Hän hakee vielä vessapaperia. Kassalla on pitkä jono. Kun hän on kotona, hän laittaa ensin ruokatavarat kaappiin ja sitten hän alkaa laittaa ruokaa. Myöhemmin illalla hän siivoaa tai pelaa monopolia Maijan ja Villen kanssa. Isä on jo työssä. Kun lapset nukkuvat, hän katsoo vähän aikaa televisiota tai kuuntelee musiikkia.
Laura on suomalainen nainen ja Jari on mies.
Jari syntyy vuonna 1980 ja Laura syntyy v. 1982. Äiti hoitaa vauvaa kotona. Kun lapsi on 1-vuotias, hän menee päiväkotiin. Isä ja äiti ovat töissä ja lapsi on päiväkodissa. Kun lapsi on 6-vuotias, päiväkodissa alkaa esikoulu eli eskari.
Peruskoulu alkaa, kun lapsi on 7-vuotias. Koulu loppuu, kun lapsi on 16-vuotias.
Peruskoulun jälkeen voi opiskella ammattikoulussa tai lukiossa. Sen jälkeen voi opiskella ammattikorkeakoulussa tai yliopistossa. Suomalaiset nuoret opiskelevat kauan.
Lauran sisko Satu asuu poikaystävän kanssa, mutta he eivät ole naimisissa. He ovat avoliitossa. Jarin veli Joni on sinkku.
Jari ja Laura menevät naimisiin v. 2012. Laura on 30 vuotta vanha ja Jari on 32-vuotias. Perheen ensimmäinen lapsi Emilia syntyy. Myöhemmin syntyy toinen lapsi.
Kun Emilia on 1-vuotias, hän voi mennä päiväkotiin. Laura haluaa mennä töihin. Suomessa noin 75 prosenttia (%) naisista on töissä.
Jari rakastaa Lauraa paljon. Jarin ja Lauran perhe on onnellinen. Satu ei ole onnellinen, hän eroaa poikaystävästä. Suomessa joka kolmas avioliitto loppuu eroon.
Eläkeikä on 65 vuotta. Jari lopettaa työn, hän on eläkkeellä. Myös Lauran tyä loppuu, kun hän on 65-vuotias. Suomalainen eläkeläinen on normaalisti terve ja aktiivinen. He hoitavat lapsenlapsia ja matkustavat paljon.
Jari kuolee, kun hän on 74-vuotias. Laura on leski. Hän kuolee 81-vuotiaana.